Kalkylator online

Calculator.nu är en avancerad miniräknare online. Den kan bland annat räkna med trigonometriska funktioner och roten ur. Detta är en första version av miniräknaren, fler versioner kommer att komma och mer funktioner kommer att läggas till.

Svaret kommer under miniräknaren där det senaste svaret hamnar överst.

Miniräknar tips

-Clr rensar hela inmatningsfönstret.
-Ans skriver in det senaste svaret.
-Edit gör så att en tidigare uträkning hamnar i miniräknaren igen.
-LaTex gör om uträkningen till en bild.
-Source visar en kod som du kan använda för att få uträkningen på din hemsida eller ett forum.

Tekniken

Sidan är byggd med PHP, JavaScript och HTML. Vid varje knapptryck så skriver ett javascript (jquery) ut ett värde i inputfältet. När man trycker [Enter] skickas ett ajax-anrop till answer.php. Textsträngen som skickas behandlas med massor av regex och efter ungefär 50ms till 200ms så fskickas svaret tillbaka till kalkylatorn, allt sker online!

Se även

Glöm inte att kolla in vår betygsräknare för gymnasiet

Miniräknaren i ditt språk

Copyright © 2011 WebFish
info@calculator.nu

Det är nu ett par år sedan calculator.nu slog upp sina portar mot internet. Vi växte snabbt och idag är vi Sveriges mest använda kalkylator online. Vi har skaffat oss över 1000 svenska facebook fans och mer blir det för varje dag.

Vi vill tacka er alla för det stödet ni har visat och vi kommer fortsätta att utveckla sajten för att bli ännu bättre.

År 2011 har varit en bra år för vår miniräknare. Vi har fått in ca 400 likes från Facebook. 30 personer har rekommenderat oss på Google plus. Vi har haft 400 000 besökare och vi har serverat dem över 1,5 miljoner uträkningar. Vi får önska er alla ett Gott nytt år och hoppas att 2012 blir minst lika roligt för oss.

Är du inget matematiskt snille? Har du ofta när du använd miniräknare funderat över vad vissa av knapparna betyder? Då har du en liten hjälp på traven här!

Trigonometriska funktioner byggger på vinklar, därav namnet som innbebär "Läran om förhållandet mellan vinklar och sidor i en triangel". Vissa av dessa förhållanden är så vanliga att de fått egna namn.

I en rätvinklig triangel som den på bilden ovan. Definieras så sin(A) (utläses: "Sinus för vinkeln A" eller kortare "sin-A") som förhållandet (kvoten) mellan längderna av sidan a och c. På samma förhåller sig cos(A)till sidorna b och c, samt tan(A) till sidorna a och b. Om du då vet åtminstone två vinklar och en sida i en triangel, kan du från förhållandena ovan bestämma de övriga sidorna och vinklarna!

Vad innebär då Arcsin, Arccos och Arctan? Enkelt uttryckt är det motsatsen till sin, cos respektive tan. Det vill säga, sin(45) (45 innebär här 45graders vinkel) ger dig svaret 1/sqrt(2) vilket är ungefär 0.707 så kommer Arcsin(1/sqrt(2)) ge dig svaret 45 grader! Alltså, Arcsin gör ogjort det sin har gjort. Arcsin(sin(A)) ger därför svaret A! Om du leker litegranna kommer du dock inse att du ibland får error. Detta beror på att Arcsin bara är definierade för värden mellan -90 och 90 grader på parametern. På samma sätt är Arccos bara definierat för värden mellan 0 och 180 grader. Arctan däremot fungerar för alla tänkbara värden på inparametern.

Vad har man då detta till? I vardagsmatte kan detta tyckas ganska onödigt, och ja det kanske det är. Men i till exempel mekanik, arkitektur och andra ämnen där man intresserar sig för sakers hållbarhet är tillämpningarna många!

För snart en månad sen lade vi in en facebook like-knapp och vi har redan fått över 100 likes. Vi tackar för att ni visar att ni tycker om vår online kalkylator.

Miniräknaren fyller ett år och det firas med lite nya funktioner. Bland annat har webbsidan nu fått en bloggfunktion. Så nu kommer du kunna se nyheter och andra kommentarer som vi vill dela med oss. Vi har också lagt in knappar så du kan rekommendera denna miniräknare till dina vänner på Facebook och på Google.

Vi som underhåller och uppdaterar miniräknaren jobbar på Webfish. Vi håller på med massor av andra spännande projekt. Vill du veta mer om oss så klicka gärna in på vår webbsida.